tiistai 27. lokakuuta 2015

Riisipaperirullat

Eli kuinka saan lapseni syömään salaattia. (ja miten hirveitä ruokakuvia voikaan maailmasta löytyä :))



Oon suunnitellut jo pidemmän aikaa riisipaperirullien tekoa, kun yks päivä haahuilin kaupan itämaisen hyllyn edessä ja riisipaperiarkki tarttui mukaan. Nyt sain extempore ajatukseksi duunata niitä sen ainaisen iltapuuron sijaan. Täytteeksihän sinne voi laittaa melkein mitä vaan, mutta tällä kertaa mentiin ihan peruskasvislinjalla sillä niin kuin sanoin, idea tuli ihan yllättäen eikä meillä ollut mitään hienompia tarpeita kaapissa. Ituja kuitenkin löytyi ja salaattia ja jopa riisinuudelia. Paprikaa, porkkanaa ja kurkkua myös paloiksi, ne maistuvat aina lapsille, mutta salaatin kanssa joudutaan usein taistelemaan. Siksi suhtauduinkin hieman epäillen näihin riisipaperirulliin, jotka on siis rullalle käärittyä salaattia, mahtaakohan muksuille maistua? Tiedostaen myös esikoisen vähintäänkin ennakkoluuloisen asenteen kaikkia uusia ruokia kohtaan niin ajattelin, että eiköhän me puuroa keitellä illaksi kuitenkin.

Mutta, mutta... Otin molemmat mukaan pilkkomaan ja pesemään kasviksia ja annoin heidän itse päättää mitä rullan sisään sujautellaan, toki salaa lisäsin vähän salaattia sekaan. Ihan uskomaton maitti! Esikoinenkin tyytyväisenä dippaili rullaansa soijakastikkeeseen ja rouskutteli enemmän salaattia kitusiinsa kuin elämänsä aikana yhteensä! Ahmatille ei oikein rulla maistunut, mutta kaiveli täytteet erikseen ja rouskutteli niitä pelkästään. Käyhän se niinkin!
Lasinuudeli maistu ihan sellasenaan

Tällänen pötkö siitä sit tuli!

Meille aikuisille tehtiin vähän tulisempi soijasoossi, muuten samalla kaavalla. Ens kerralla testataan rapujen kanssa ehdottomasti! Tämä ruoka sopii myös kavereiden kanssa kokkailtavaksi ja mukavaksi illanistujaispuuhaksi! Tonne sisäänhän voi tunkea oikeesti ihan mitä vaan ja noita rullia voi paistaa ja myös kypsentää uunissa. Näistä tulemme kuulemaan vielä lisää!

Riisipaperirullat

Kasviksia kuorittuna ja silputtuna tikuiksi. Meillä oli
kurkkua, porkkanaa, avocadoa, paprikaa
ituja
salaattia

Laita kulhoon kädenlämpöistä vettä ja laita riisipaperi kulhoon hetkeksi pehmenemään. Menee noin 30 s-1min. Ota riisipaperi kulhosta ja levitä lautaselle. Lataa täytteet ja kääri rullaksi. Dippaile kastikkeeseen ja nauti!

Soijakastike

1tl valkoviinietikkaa
reilu luraus soijaa (n.1/2dl)
1/2 punanen chili silputtuna pieneksi
1 valkosipulin kynsi silputtuna pieneksi
2 tl sokeria

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja valmista! Lapsille laitettiin pelkkää soijakastiketta.



Kakarakriitikko: "siis saadaanko me noita rullia iltapalaksi? Jee" "Tää on hyvää!"

tiistai 20. lokakuuta 2015

Lehtikaali(fitness)munakas

Munakasta, munakasta, meitsi tykkää munakkaasta! Supernopea, helppo ja monipuolinen munakas on oikea arjen pikaruoka johon voi änkeä kaikkea mitä kaapista löytyy. Tänään meidän kaapista löytyi lehtikaalia, sipulia, paprikaa ja kukkakaalia. Ei muuta ku pannu kuumaks!

Mä en käytä maitoa, kermaa tai juustoa munakkaassa vaan tässä on ihan vaan kasviksia ja munaa. Itseasiassa tosi fitnessmäisesti pelkkää valkuaista, koska oon täysin ihastunut Laitilan Proegg Valkuaisiin joita voi heittää smoothien joukkoon tai niin kuin nyt, tehdä niistä munakasta! Joten siksi tämä on fitnes-munakas!

Fitness-munakas

Pari lehteä lehtikaalia
puolikas sipuli
puolikas paprika
minitomaatteja
2 dl valkuaisia
valkosipulia
suolaa, pippuria

Poista lehtikaalista kova lehtiruoto ja silppua pieneksi. Silppua myös sipuli, paprika, minitomaatit ja valkosipuli. Kuullota sipulia öljyssä miedolla lämmöllä, että siitä tulee oikein pehmosta. Lisää lehtikaali, valkosipuli ja paprika. Anna hetken aikaa pehmetä, itse tykkään kuitenkin jättää hieman suutuntumaa ja hampaille töitä. Lisää valkuaiset ja vähennä lämpöä. Munakas saa siis kypsyä miedolla lämmöllä, joten ole varovainen ettei pohja pala. Ripottele puolikypsän munakkaan päälle minitomaatit ja suolaa ja pippuria maun mukaan. Kun rupee olemaan täysin hyytynyttä taita munakas kahtia ja siirrä lautaselle. Itse heitin vielä silputtua persiljaa ja kypsää kukkakaalia päälle, kun niitä sattui jääkaapista löytymään. Munakastahan voi sitten herkkusuut tuunata esim. parmesaanilla, mutta ei se sit enää ois fitness.



maanantai 19. lokakuuta 2015

Punajuuri-pähkinäpallerot

Heipä hei piiiiitkästä aikaa! Sen suuremmin pahoittelematta tai selittelemättä: Meikä on bäk ja nyt reseptiä punajuuri-pähkinäpyöryköihin. Punajuuri on näin syksyisin sesongissa, joten päätin käyttää tarjoushinnan hyväkseni ja pyöräytin tälläset pallerot. Lisäksi sain taikinaan tungettua toista sesonkituotetta eli kotimaista omenaa joten taputukset selkään minulle! Ja näistä tuli muuten ihan törkeen hyviä, jatkoon menee.




 Resepti vaatii jonkin verran silppomista ja työvaiheita, eli ihan puolen tunnin sisään ei tätä saada pöytään, tunnissa pitäisi onnistua kuitenkin. Kidneypapujen sijaan valkoiset pavut, voipavut ja kikherneetkin varmaan käyvät ja cashewpähkinän tilalle käy juuri se pähkinä jota kaapista löytyy. Lisäksi reseptiin tulee psylliumia, mutta jos ei löydy niin käytä korppujauhoja. Taikina voi olla vähän liian vetistä ilman sitä. Tarvitset siis:

3 keskikokoista punajuurta
1 keitetty peruna
1 sipuli
1 prk kidneypapuja
puolikas kotimainen omena
2,5 dl mantelijauhetta
1 dl cashewpähkinää rouhittuna
3 tl psylliumia
valkosipulijauhetta (käytä tuoretta jos löytyy)
timjamia
suolaa
mustapippuria

Silppua sipuli ja kuullota se pannulla pehmeäksi parin teelusikallisen kuivattua timjamia kanssa. Lisää myös pari kynttä tuoretta silputtua valkosipulia pannulle jos sitä vain löytyy. Itse käytin jauhetta valmiissa massassa sillä sipulikulho oli yllättäen tyhjä. En käsitä kuinka meiltä voi olla valkosipuli lopussa, se on niin perusmauste ja yleensä aina kaapista löytyvä. Syytän tästä Miestä, joka tunkee valkosipulia nenäänsä. No enihau, raasta punajuuret raastimen hienolla terällä ja kumoa raaste, kidneypavut, kuullotettu sipuli kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää massan joukkoon pähkinärouhe, mantelijauhe, psyllium, raastettu omena ja muut mausteet. Maistele vähän maistuuko sopivalta. Jos omenasta ei tule tarpeeksi makeutta niin lurauta joukkoon hieman hunajaa tai siirappia. Omasta mielestäni punajuuriruokiin sopii pieni makeus kuin nenä päähän, mutta tärkeää on maustaa juuri sinun makuusi sopivaksi. Eli siis maista ja mausta!

Pyörittele massasta öljytyillä käsillä palleroita pellille ja paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 min. Jälkikäteen ajatellen, pallerot olisi voinut vielä kuorruttaa seesaminsiemenillä, mutta hyvin toimivat näinkin.
Tarjoa pinaattimuussin kanssa ja pyöräytä kaveriksi vielä kermaviilikastike (ohje löytyy täältä)! Njams!

Niin ja se pinaattimuussi syntyy siis tavallisen perunamuussin tavoin, mutta loppuvaiheessa kun perunat soseutetaan, niin sekaan heitetään pari palaa sulatettua pakastepinaattia. HUOM: jos olette sihtikurkkuisia niin huolehtikaa siitä, että pakastepinaatti on hiutaletta eikä kokonaista.

perunoita
3 palaa pakastepinaattia sulatettuna
1 rkl voita
luraus maitoa (riippuen kuinka löysää muussia haluat)
ripaus suolaa
ripaus valkopippuri (huom: todellakin vain ripaus!!!)

Sekoita kypsennetyt perunat ja kaikki muut aineet sekaisin sähkövatkaimella. Maista ja mausta lisää!


Kakarakriitikko ilmoitti jo nähtyään annoksensa, että mä en sit muuten tykkää tollasesta perunamuusista jossa on vihreetä. No ei kyllä tykännytkään, kakomisen kanssa söi jonkun verran. Pakastepinaatti oli kokonaista, joten jos se ois ollut sellasta hiutaletta niin ois mennyt varmasti paremmin. Yökätystä nimittäin aiheutti kokonaiset pinaattisäikeet siellä muussissa. Pyörykät olivat oikein onnistuneita!