maanantai 29. joulukuuta 2014

Tonnikalakastike

Tämä kastike on erinomaista pastan kanssa. Jos basilika tökkii, niin voi jättää sen huoletta poiskin, on hyvää ilman yrttejäkin.

1sipuli
500 g tomaattimurskaa
1 tl sokeria
2 valkosipulia
2 purkkia tonnikalaa
1 pkt vuohenjuustoa (sellanen tetra, pehmeä)
basilikaa 1/2 dl silputtuna

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska ja 1 tl sokeria. Anna hautua vähintään 15 minuuttia. Lisää sitten tonnikala ja vuohenjuusto. Sekoita ja anna kuumeta, maista ja lisää suola maun mukaan. Lopuksi lisää silputtu basilika ja sekoita. Tarjoa heti.


Kännykällä otettu hieman huono kuva...

Kakarakriitikko: Hyvin maistui molemmille.

lauantai 20. joulukuuta 2014

Pinaattiletut

Ah, tuo kouluruokailun suosikkikasvisruoka! Myös yksi niistä harvoista koulun kasvisruuista joka ei koostunut kermaan ja juustoon hukututetuista pakastekasvissuikaleista. Yöh. Toivottavasti kasvisruuan taso on mennyt eteenpäin tässä noin kymmenessä vuodessa kun mun pylly on pysynyt poissa koulun penkiltä.

Letut toimii meidän lapsiperheessä aina. Porkkanaletut, pinaattiletut tai banaaniletut, kaikki uppoo! Siksi tämä onkin mukava ruoka!
Pinaattiletut yleensä paistetaan pieninä lettusina, mutta mä olinkin ronski (=laiska) ja paistoin isoja lettuja niin pääsin vähemmällä duunilla. Lisäksi tykkään, että letusta tulee vähän rapsakka reunoilta ja se ei kyllä onnistu pikkulettupannulla. Tässä siis ohje maailman parhaisiin pinaattilettuihin. Kun kerran teet tällä reseptillä, niin ei ole kaupan eineslettuihin enää palaamista!



Pinaattiletut
n. 10 isoa lettua

3dl jauhoja
2 munaa
5 dl maitoa
150g sulatettua pakastepinaattia
ripaus suolaa
n. 1 rkl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä turpoomaan noin puoleksi tunniksi. Paista pannulla (voissa, njam). Maista ekan letun reunasta suolan määrä ja lisää tarvittaessa! Puolukkahilloa päälle ja ääntä kohti!



Kakarakriitikko: "Njam, lettuja! Mä syön ainakin kolme"- Sihtikurkku. Tosin syödessä posket pullollaan sanoi ruuan olevan pahaa, mutta niinkuin olen kertonut, esikoisella on joku juttu ettei voi sanoa ruuan olevan hyvää, vaikka ottaisi lisääkin. Huoh.
Ahmatti söi myös melkein yhden kokonaisen ison letun. Kivointa taisi olla kun sai sormilla riipiä letusta paloja ja dipata niitä puolukka-kurpitsahilloon.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tortellinipaistos


Valmiiksi täytettyjä tortellineja löytyy vaikka minkä makuisina, meillä taisi olla käytössä aurinkokuivattutomaatti ja juusto. Tämä on tosi nopea sapuska, tai jos ei ole niin kiire niin tomaattikastikkeen hauduttaminen ei tee pahaa.


Mies kokkaili tämän nyt tälleen paprikat+kesäkurpitsat erikseen(laholatva unohti ne jääkaappiin), mutta voi tosiaan yhdistää kaikki ainekset jo heti alusta asti.

Tortellinipaistos
1 sipuli
3 valkosipulia
1kg tomaattimurskaa
oliiveja
paprika
pieni kesäkurpitsa
fetaa
täytettyjä tortellineja
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
yrttejä

Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljytilkassa pannulla, lisää paprika ja kesäkurpitsa(mies tosiaan paistoi eri pannulla paprikat ja kurpitsat+fetat jälkikäteen. Siksi tuo kuva). Sekoittele. Lisää tomaattimurska, oliivit ja mausteet. Me käytettiin sellasta yrttisekoitusta joka ollaan ostettu Kreikasta, joten en tarkemmin osaa sanoa mitä kaikkea siinä onkaan mukana. Anna hautua niin pitkään kuin haluat. Lisää tortellinit vähän ennen tarjoilua. Niille riittää n.5-10 minuuttia tomaattikastikkeessa ja ovat jo valmiita. Murustele feta lopuksi joukkoon ja ääntä kohti!




































Kakarakriitikko: "Nam fetaa! Ja oliiveja!" - Sihtikurkku
Hyvin maistui molemmille, jopa yllättävän hyvin Sihtikurkulle kun lorautettiin ketsuppia päälle.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Puolukkajuustokakku

Täytyy sanoa, että nyt tuli parasta juustokakkua vähään aikaan! Sopii hyvin joulun aikaan ja vaikka joulupöydän jälkkäriksi kun on niin mukavan raikas, eikä mikään ällömakea pläjäys. Puolukan ja piparipohjan liitto on mun makuun lähes täydellinen! Teki muuten kauppansa tyytyväistä mussutusta vaan kuului.

Pahoittelut tästä kuvasta. Kakku katosi sen verran äkäseen, että hienommat kuvailut jäivät.


Pohja:
50 g sulanutta voita
1/2 pkt Bastonge-keksejä
1/2 pkt (150g) Anna's piparkakkuja

Täyte:
2 pkt Viola vaniljatuorejuustoa
1 tlk kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl kreikkalaista jogurttia
3 rkl sokeria
3 dl puolukoita (tai enemmän, oman maun mukaan kuinka kirpsakasta tykkää)
5 liivatelehteä

Murskaa keksit ja piparit ja sekoittele sulaneen voin kanssa. Taputtele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan pohjalle ja nosta jääkaappiin täytteen tekeytymisen ajaksi. Laita liivatelehdet likoomaan kylmään veteen.
Notkeuta tuorejuusto kulhossa ja lisää sokerit ja jogurtti. Vaahdota kerma ja sekoita tuorejuustomassan sekaan. Lisää 2 dl puolukoista kokonaisina seokseen niin, että ne pirskahtelee suussa syötäessä. Jätä 1 dl syrjään ja murskaa nämä puolukat.
Kuumenna tilkka vettä kattilassa. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota liivatelehdet kuuman veden joukkoon. Kaada ohuena nauhana liivatevesi tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kun olet sekoittanut huolella massan niin erota siitä n. 2 dl (muutama reilu ruokalusikallinen) puolukkasurvoksen joukkoon ja kaada loput irtopohjavuokaan. Sekoita puolukkasurvos ja tuorejuustomassa niin, että se värjääntyy nätin punaiseksi. Jos haluat niin voit lisätä vähän punaista elintarvikeväriä. Kaada punainen massa valkoisen päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. Halutessasi voit sekoitella punaista ja valkoista keskenään jolloin kakkuun muodostuu ihania koristeita itsestään!

Njamjnam!

Kakarakriitikko: "Tää on aika hyvää tää kakku!" -Sihtikurkku

lauantai 29. marraskuuta 2014

Quorn-Papukastike

Ja jälleen yksi "jauheliha"-kastike Quornista. Tästä soosista ei muuten proteiinia puutu kun on papua moneen lähtöön ja Quornit päälle! Tää on vähän tällanen chili con carne, ilman chiliä ja lihaa. Cayannepippurin kanssa kannattaa olla aika varoivainen jos meinaa saada lapset syömään tätä. Aikuisille tehtäessä voi ropsauttaa vähän reilummin.

Quorn-Papukastike

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 paprika
1 tlk kidneypapuja
1 tlk valkoisia isoja papuja
400g Quorn
1kg g tomaattimurska
cayannepippuria
luraus soijaa
mustapippuria

Silppua sipuli, valkosipuli ja paprika. Kuullota öljyssä pannulla sipuleita ja valkosipulia, lisää quorn. Paistele hetki ja lisää tomaattimurska, pavut ja paprika. Mausta ja anna hautua sen aikaa kun keität riisiä tai perunaa. Muista maistella ja lisäillä soijaa ja pippureita maun mukaan. Myös pieni ripaus sokeria sopii tähän hyvin!


Tästä tulee iso setti, joten jos ette syö yhtä paljon kuin me (ja me syödään paljon!) niin kannattaa laittaa vähän vähemmän tomaattimurskaa ja 1tlk papuja.

Kakarakriitikko: "Tää on liian tulista, enkä mä syö papuja!" -Sihtikurkku. Hyvin meni kuitenkin, ennen kuin Mies lipsautti, että taitaa olla vähän tulista. Silloin vasta keksi koko asian. Ketsupin kanssa söi reippaahkosti.
Ahmatti tykkäsi napsia papuja sormin kastikkeesta ja maiskutteli menemään.

maanantai 24. marraskuuta 2014

Punajuuri-kikhernepyörykät ja tomaatticouscous

Tämän ruuan tekemiseen menee jonkin verran aikaa, sillä pyöryköiden paistamisessa kestää. Lisäksi punajuurten keittäminen ottaa oman aikansa, mutta muuten tää on kyllä nopsa ja helppo. Eikä muuten hinnallakaan ole pilattu.
Pyöryköiden kanssa voi tarjota toki perunoitakin, jotka ainakin meillä maistuu lapsille paremmin kuin couscous. Lisäksi duunasin tsatsikin tähän lisukkeeksi, joka toi ihanaa raikautta ja sopi pyöryköiden kanssa oikein hyvin!



Punajuuri-kikhernepyörykät

 4-5 keskikokoista punajuurta
sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tlk kikherneitä (230g)
1 rkl juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
2 dl korppujauhoa


Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori. (mä keittelin jo edellisenä päivänä valmiiksi, niin ruoka tuli vähän nopeemmin) Kypsien punajuurien kuoriminen onnistuu muuten tosi hyvin kylmässä vedessä ihan sormilla hinkkaamalla. Kuori lähtee melkein itestään.

Peukaloilla kun hinkkaa kylmässä vedessä, niin kuori liukuu irti.

 Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla. Pilko punajuuret pienemmiksi paloiksi. Kaada kaikki ainekset korppujauhoja lukuunottamatta kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää korppujauhot ja maistele vielä, että makuja on tarpeeksi.
Kaada korppujauhoja lautaselle jotta voi pyöritellä pyörykät jauhoissa ennen paistoa. Tee pyöryköitä, pyörittele jauhoissa ja paista öljyssä.



Tomaatti-couscous

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää valmiin couscousin sekaan nokare voita, 2 rkl sitruunamehua, mustapippuria 1 pilkottu tomaatti ja 1 pilkottu ja pannulla kuullotettu sipuli. Helppoa ku heinänteko.

Kakarakriitikko: "Ei oo hyviä, mä haluun niitä tavallisia!" -Sihtikurkku. Tavallisilla kasvispyöryköillä tarkoittaa Hälsans kök:n kasvispyöryköitä, jotka oikeesti onkin tosi hyviä. Couscousin kanssa ei oikeen maistunut, perunan kanssa vetivät molemmat hyvin.

Tsatsiki


lauantai 22. marraskuuta 2014

Vuohenjuustopastavuoka

Hehe, mitä nimiä näillä ruuilla. Hankalaa keksiä hyvää kuvaavaa ruuan nimeä, josta tulisi ilmi suurin piirtein mitä ruoka sisältää ja joka kuulostaisi houkuttelevalta ja olisi sopivan lyhyt. Tästäkin meinasi tulla vuohenjuusto-kikherne-oliivipastavuoka. Vähän piti lyhentää. Tosin kotona tämä ruoka kulkee nimellä oliivipasta koska Sihtikurkku syö kaikkea missä on oliiveja. Ollaan siis brändätty tää oliiviseksi ja hyvin maistuu!


Tämä on tosi helppo ruoka. Ja nopeakin aktiivisella työnteon ajalla mitattuna, uunissa sitten muhii hieman pidempään. Ja niin kuin lähes kaikki nämä meidän kasvisruuat tuntuvat olevan, tämäkin on siitä hyvä, että voit tunkea sekaan liki mitä vaan kaapista löytyy mm. isot valkoiset pavut sopivat tähän tosi hyvin!

Vuohenjuustopastavuoka

1 sipuli
3 valkosipulia
1kg tomaattimurskaa
1 tlk kikherneitä
1 prk oliiveja
1 pkt vuohenjuustoa (sellanen pötkylä)
juustoraastetta
yrttejä
suolaa
sokeria
mustapippuria
0,5 kg täysjyväpastaa

Kaada nesteet oliiveista pois ja laita likoamaan hetkeksi veteen. Näin niistä lähtee turha suola pois. (Tämä ei siis ole pakollista.) Laita pastavesi kiehumaan. Keitä puoli kiloa pastaa samalla kun valmistat kastikkeen. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä hetken aikaa pannulla. Lisää tomaattimurska, kikherneet ja oliivit ja reilu puolikas vuohenjuustopötkylästä ohuina siivuina. (Oliivitkin voi siivuttaa tai paloitella jos siltä tuntuu. Mainio tehtävä lapselle!) Anna muhia hetken aikaa. Mausta suolalla, pippurilla, ripauksella sokeria ja mieluisilla yrteillä.
Sotke pastat ja kastike sekaisin ja kaada isoon vuokaan. Heittele päälle vuohenjuustosiivut ja halutessasi jääkaapista löytyneet juuston jämät raasteena. Laita 200 asteiseen uuniin n. 45 minuutiksi. Valmis!



Kakarakriitikko: "Tää on... tää on hyvää. Oliivit on parhaita." -Sihtikurkku
Tää Ahmatin syömisen kuvailu käy vähän tylsäksi. Hyvin maistui.

torstai 13. marraskuuta 2014

Punajuuri-kasviskeitto ja quornpannari

Edellisessä postauksessa oli ruokana quornpastakastike ja nyt kun sitä on syöty kaksi päivää niin tässäpä kiva keino saada loputkin kastikkeet käytettyä eikä tarvitse heittää ruokaa pois. Suolanen pannari! Pannaritaikinaan muutenkin on tosi helppo heittää kaikki jämät mitä kaapista löytyy! Ihanaa tulee kanssa kun laittaa aurinkokuivattua tomaattia, fetaa ja basilikaa!

Pannarin kaveriksi keittelin kasviskeiton nyt kun syksyn juurekset on superhalpoja ja hyviä. Punajuuri antaa keitolle mahtavan punaisen värin. Maku oli tosi hyvä noinkin, mutta yksi tuunausidea olisi heittää tuonne joukkoon hieman Aura-murua. Voisin kuvitella, että sopisi todella hyvin!




Punajuuri-kasviskeitto

3 punajuurta
4 perunaa
4 porkkanaa
1 sipuli
koskenlaskija voimakas
suolaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele kasvikset ja laita kiehumaan. Kun on kypsiä niin ota keitinlientä jonkin verran talteen ja jätä jonkin verran kattilan pohjalle. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää keitinlientä jos tulee liian paksua. Laita kattila taas pienelle lämmölle liedelle ja lisää noin puoli pakettia koskenlaskijaa. Pyörittele ja sekoittele kunnes juusto sulaa. Maista ja mausta tarpeen mukaan.

Quornpannari

5 dl maitoa
3 munaa
2,5 dl jauhoja
ripaus sokeria
quornkastikkeen jämät
juustoraasteen jämät jos kaapista löytyy :)
suolaa

Sekoita maito, jauhot ja munat kulhossa. Lisää kastikkeen jämät ja mausteet. Vuoraa iso vuoka leivinpaperilla ja kaada pannari siihen. Paista 225 asteessa keskitasolla kunnes on kypsää. Mulla kesti tosi kauan, paljon kauemmin kuin normipannarissa. Ainakin yli puoli tuntia meni heittämällä, 45 min on lähempänä. Vähennä hieman lämpöä jos tuntuu että palaa päältä. Pannarin kannattaa antaa jäähtyä hieman niin se tekeytyy helpommin leikattaviksi paloiksi. Ihan tuoreeltaan rupesi mössööntymään. En tiiä kantsiskos silloin lisätä hieman jauhoja, tietääkö joku parempi leipuri?


Hyvää tuli ja aika halvaksi kävi, kun juureksia löytyi jo kaapista ja loput juurekset oli lähikaupassa 1€/kg. Ja lapsille maistui tosi hyvin! Pannaria katos hirmuista vauhtia ja Ahmatti veti jättiannoksen keittoakin. Sihtikurkku söi keittoa vähän epäillen, mutta pannari maistui hyvin.

Kakarakriitikko: "Tää on ihan vähän vaan hyvää." -Sihtikurkku.
Sillä on selkeesti joku juttu, että ruuan pitää aina olla pahaa. Vaikka se oiskin tosi hyvää ja tyyppi syö reippaasti, niin silti ruoka maistuu aina pahalta.

tiistai 11. marraskuuta 2014

Tattirisotto ja aikuisten ilta

Meillä on miehen kanssa tapana lasten mentyä nukkumaan nautiskella muutama lasi viiniä ja kokkailla jotain hyvää keskenämme. Tänään tehtiin tattirisottoa (tai mies teki) ja tuli muuten aika hyvää!

Alkupalaksi punaviinin jämät.

Tattirisotto

Öljyä
2 rkl voita
200 g risottoriisiä
300 g tatteja viipaleina
sipuli
valkosipulin kynsi
2dl valkkaria
8dll  kasvislientä 
1 dl parmesanraastetta
suolaa
mustapippuria

Kiehauta 8 dl vettä ja heitä sinne sekaan kasvisliemikuutio. Tästä saa kätevästi kasvislientä nesteeksi. Kuumenna öljy kattilassa tai pannulla.Lisää voi ja riisi, sekoittele ja anna riisien paahtua läpikuultaviksi. Lisää tattiviipaleet sekä sipulisilppu. (Me itse käytettiin kuivattuja tatteja, joten niitä piti hetki liottaa ennen käyttöä. Liotettuna tatteja oli noin 300g, joten on oo ihan varma tuoreiden määrästä. Sopivasti.) Anna kuullottua ja paahtua kevyesti. Avaa viini ja kaada molemmille lasiin. Skoolaa ja nautiskele. Lisää valkosipuli sekä valkoviini. Hämmennä risottoa, ettei riisi pääse palamaan pohjaan. Lisää nestettä vähitellen ja anna risoton hautua hiljalleen kypsäksi matalalla lämmöllä. Lisää aina pari desiä nestettä kun vaikuttaa kuivahkolta. Kun risotto on kypsää, kääntele lopuksi joukkoon parmesan, suolaa ja mustapippuria maun mukaan ja tarjoile.




maanantai 10. marraskuuta 2014

Quorn-tomaattikastike ("jauhelihakastike")

Tässä quornversio maailman helpoimmasta lapsiperheruuasta eli jauhelihakastikkeesta. Tätä on tuunattu kolmen juuston ruokakermalla, joten jos haluaa ihan perinteistä tomaattista kastiketta niin kerman saa jättää pois. Tää on aika takuuvarmaruoka lasagnen ja makaronilaatikon ohella.

Hehee, lautanen ois voinut ehkä olla puhdas, mutta sen siitä saa ku syö lasten jämiä!

Quorn-tomaattikastike

1 sipuli
1/2 valkosipuli yksikyntisestä valkosipulista
15 cm pätkä purjoa
3 keskikokoista porkkanaa raasteena
2 rkl vehnäjauhoa
1 kolmen juuston ruokakerma
1 pss quorn-rouhetta
500 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 tl soijaa
mustapippuria
2 tl sokeria

Silppua sipuli, valkosipuli, purjo ja raasta porkkana. Kuullota niitä pannulla öljytilkassa. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele hetki. Kaada noin pari dl vettä joukkoon ja sekoittele niin ettei tule jauhoklimppejä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, sokeri, soija, mustapippuri ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää kerma ja quorn-rouhe. Maistele ja lisää suolaa ja muita makuja tarpeen mukaan. Anna hautua sen aikaa kun pastat keittyvät.

Kakarakriitikko:
"Pahaa. Pastat on ainoita hyviä." -Sihtikurkku. Tyyppi oli kaupassa hetki sitten päässyt maistelemaan Ainon uutuusjädeä ja syönyt muutaman kuivatun aprikoosin, joten tämä oli ennakoitavissa. Huomenna varmaan maistuu paremmin.
Ahmatti söi reippaasti ja hyvillä mielin!

lauantai 8. marraskuuta 2014

Pinaatti-vuohenjuustopasta

Söin tälläistä herkullista pastaa Budapestissa ja kotiin päästessä oli pakko itse päästä kokeilemaan millasta syntyy. Kastike ei ihan tavoittanut esikuvaansa, joten uusia versioita pitää testata, mutta näinkin oli oikein hyvää!
Tämä on ehkä enemmän aikuiseen makuun, tosin Ahmatti veti kyllä kaiken silmät loistaen. Tosi helppo ja nopea pastakastike ja vähän edes ravintoarvoja saa pinaatista. Muutenhan tämä kyllä on aikamoinen herkku kermoineen ja juustoineen.



Pinaatti-vuohenjuustopasta

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 prk ruokakermaa
1 pehmeä vuohenjuusto prk (sellanen pieni kolmio)
pakaste pinaattia 200 g
suolaa
valkopippuria

Silppua sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuullota niitä öljyssä pannulla, lisää pinaatti (sulatettu mikrossa). Pyörittele hetken aikaa ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää purkki kermaa ja vuohenjuusto. Anna hetken hautua, tarkista maku ja tarjoile.

Kakarakriitikko:
"Mitä tää vihree on? Yök, sitä on kaikkialla, tämä on ihan hirvittävää." -Sihtikurkku
 Ahmatti veteli reippaasti niin kuin yleensäkin.

torstai 6. marraskuuta 2014

Tofu-pinaattilasagne

Toinen lapsiperheiden suosikki (ainakin meidän lähipiirin) on lasagne. Lasagne on siinä mielessä tosi hyvä ruoka kun siihenkin voi käyttää melkein mitä vaan kaapista löytyy. Mahdollisuudet ja makuyhdistelmät on rajattomat. Kunhan lasagnessa on vain paljon juustoa niin toimii aina!
Tässä kasvislasagnessa on käytetty pinaattia ja tofua. Perinteinen maitojuustokastike on korvattu raejuustolla ja emmentalilla ihan ruuanlaittajan laiskuuden takia. Tuli aika hyvä vaikka itse sanonkin.



Tofu-pinaattilasagne

Tofutäyte
1 sipuli
1 pkt tofua
500 g tomaattimurskaa
3 rkl soijaa
3 rkl ketsuppia
2 tl sokeria
basilikaa
mustapippuria
paprikaa

Pinaattitäyte
200 g pinaattia (pakaste)
200g raejuustoa
2 dl emmentaljuustoraastetta

juustoraastetta

Pilko sipuli ja tofu. Paista pannulla öljytilkassa. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua hetki. Valmista pinaattitäyte sekoittamalla kaikki keskenään. Levitä vuuan pohjalle vähän tomaattitäytettä ja lado lasagnelevyt sen päälle. Lasagnelevyjen päälle täytettä ja taas lasagnelevyjä, täytettä ja levyjä, kyl te tiiätte!
Reilusti juustoraastetta päälle ja uuniin 200 astetta noin 45 min.







Kakarakriitikko
"Mitä tää vihree on?" -Sihtikurkku
Hyvin maistui molemmille. Lasagne uppoo aina. Amen.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Makaronilaatikko

Mikä on parempaa kuin makaronilaatikko?? No ei juuri mikään!!

Tää lapsiperheiden alltimefavorit on meidän perheessä tehty yleensä Quornista. Niille joille Quorn ei ole vielä tuttu, niin tässä tietoisku KLIK.
Lyhyesti sanottuna Quornin pääainesosa mykoproteiini (sieniproteiini) on korkealaatuinen ja lihaton proteiinivalmiste, ja sitä saa useassa eri muodossa mm. rouheena, pihvinä, nugetteina.

Meillä käytetään rouhetta jauhelihan korvikkeena. Ollaan tykätty kovasti sillä sen rakenne on miellyttävämpi kuin soijarouheen ja maku myöskin parempi. Soijarouhe pitää aina todella tarkasti maustaa ja mahdollisesti turvottaa etukäteen, mutta quornin sen kun heittää sekaan. Suosittelen!


Tästä syntyy meidän perheessä "jauheliha"kastikkeet, makaronilaatikko ja lasagne ainakin. Ja täydestä menee jopa aikuisiin lihansyöjiin. Moni on luullut syövänsä jauhelihaa ennen kuin on kuullut syöneensä ihan vain kasvisaterian. Tämä on myös älyttömän helppo ennakkoluuloisten lasten kanssa joille jauheliha on tuttu raaka-aine.


Quorn-makaronilaatikko

sipuli
paprika
3 kynttä valkosipulia
1/2 pieni kesäkurpitsa
400 g quorn
3 rkl tomaattipyrettä
1/2 pk koskenlaskija
makaronia
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria

Laita pastavesi kiehumaan ja sekaan yksi kasvisliemikuutio. Keitä makaronia hieman vajaa 500g.
Silppua sipuli, paprika, kesäkurpitsa ja valkosipuli. Kuullota pannulla öljytilkassa ja lisää quorn. Mausta suolalla, tomaattimurskalla ja mustapippurilla.
Sekoita uunivuuassa kypsät makaronit ja kasvisquorntäyte ja pilko sekaan koskenlaskija pieninä paloina. Voit valita omaan makuun sopivan koskenlaskijan, meillä usein käytössä on voimakas tai paprika. Vuokaan voi kaataa vielä vähän makaronien keitinvettä, ettei tuu kuivaa. (tai sitten tee munamaito) Vetele juustoa siivuina päälle ja työnnä 200 asteiseen uuniin 45 minuutiksi.



Kakarakriitikko: "Jee, makaronilaatikkoa! Mun lempparia!" -Sihtikurkku
Ahmatillekin maistui. Taas.

perjantai 24. lokakuuta 2014

Kreikkalaiset kikhernepiffit

Kasvispihvejä! Jee! Kasvispihveissä on aina jonkin verran töitä, ainakin kaikissa mun tekemissä, mutta vaivannäkö yleensä kannattaa. Teenkin usein isomman setin kerralla ja pakastan osan, joten seuraavalla kerralla ei tartte aloittaa alusta vaan voin sulatella pakkasesta.

Kikherneistä saa oivan pohjan kasvispihveille ja toinen hyvä on pavut. Kun ne vetää tahnaksi niin tahnan joukkoon on helppo lisätä haluamiaan aineksia ja maustaa millä nyt ikinä haluaakaan.
 Tällä kertaa tehtiin kreikkalaisia piffejä, eli käytettiin fetaa. Hehee, mukava toi kreikkalainen etuliite joka hyvin usein laitetaan kaikkeen missä on käytetty fetaa tai oliiveja. Heti ruoka kuulostaa paremmalta!


Näitä on kuitenkin aika rajulla kädellä suomalaistettu valkokaalilla, joka näin syksyisin on tosi edullista. Kaali on kanssa todella monikäyttöistä, sitä voi lisätä melkein mihin tahansa ruokaan tai syödä raakanakin. Ison kaalin kun ostaa niin siitä saa halvalla loihdittua monta ruokaa. Nytkin näihin pihveihin meni 500g kaalia ja yli puolet kaalista jäi odottamaan seuraava safkaa. Kaali on myös tosi kevyttä ruokaa (sopii kaloritietoiselle) ja siitä saa c-vitamiinia!
Noniin, eiköhän tää kaalin ylistys nyt riitä ja siirrytään siihen reseptiin.

Kreikkalaiset kikhernepihvit
2 tlk kikherneitä (säilyke 230g)
4 munaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl sitruunamehua
2 rkl siirappia
1 dl maissitärkkelystä
200g fetaa
2 tl oreganoa
ripaus mustapippuria ja suolaa
4 kynttä valkosipulia
500g kaalia

Pese ja suikaloi valkokaali. Silppua valkosipulin kynnet kaalin joukkoon. Pehmennä kaali ja valkosipulit pannulla hiljalleen paistamalla. Laita jäähtymään ja valmista pihvimassa.

Surauttele valutetut kikherneet jogurtin kanssa tahnaksi. Sauvasekoittimella vedin. Lisää munat, maissitärkkelys, sitruunamehu ja siirappi. Murenna sekaan feta ja mausteet. Sekoita joukkoon haaleaksi jäähtynyt kaali.


Paista taikinasta kaalipihvejä! Maista ekan pihvin jälkeen ja lisää suolaa, oreganoa yms. mitä taikinaan tarvitsee, että tulee omaan suuhun makoisaa.


Lisukkeena meillä oli keitettyä perunaa, valkosipulikermaviilikastiketta, parsaa ja tomaattia. Hyvää oli!

Kakarakriitikko: "Mä en tykkää näistä pihveistä kun näissä on kaalia."- Sihtikurkku
Ahmatti veti samankokoisen annoksen kuin äitinsä.  

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Eräänä sateisena päivänä...

Nyt on syksy näköjään saapunut ryminällä ja kuulaat, kirkkaat syyspäivät vaihtuneet ankeisiin sadekeleihin. Tähän yhtälöön kun lisää pienen flunssan, niin tuloksena on kaksi kärttyistä lasta joille pitäisi keksiä tekemistä neljän seinän sisällä.



Aamupäivällä oltiin jo askarreltu Afgaariota (akvaariota), taiteiltu sormiväreillä, luettu ja rakennettu legoilla, joten flunssaisten aikuisten takki rupes olemaan aika tyhjä -> Aika siis marssia videovuokraamoon!
Minuutti riitti piirrettyjen hyllyn edessä kun esikoinen oli jo tehnyt valintansa. Lentsikat olisi iltapäivän vauhtipläjäys. Ja täytyyhän leffan kanssa syödä jotain herkkujakin, joten kaupan kautta kotiin.

Tarjolla leffan kanssa siis porkkanatikkuja ja dippiä, viinirypäleitä, lehtikaalisipsejä ja itetehtyä popparia.

Lehtikaalisipsit

2 rkl oljyä
ripaus suolaa
lehtikaalia (n.200 g)

Huuhtele kaalit ja silppua sopiviksi suupaloiksi. Kaada öljy astiaan ja ripsauttele suolaa päälle. Paljoa ei tarvita, lehtikaali on aika suolasen makuista jo itsestään. Jos tykkäät stydimmästä niin laita vähän chiliä tai valkosipulijauhetta sekaan. Myös pikku tilkka etikkaa sopii hyvin, mutta sen annostelun kanssa pitää sitten olla hyvin varovainen. Nämä voi siis maustaa ihan oman maun mukaisesti!

ennen uunia
uunin jälkeen
 Sekoittele kaalit öljy-mausteseoksessa ja lado uunipellille ja laita 100 asteeseen noin 10 minuutiksi. Paistamisen puolivälissä kannattaa vähän pöyhiä sipsejä niin ne kuivuu tasaisesti joka puolelta. HUOM! Nämä kärähtää ihan superhelposti, joten muista vahtia paistamista. Kun sipsit ovat rapsakoita, mutta vielä vihreitä niin nappaa pois uunista ja ryhdy herkutteluun!




tiistai 21. lokakuuta 2014

Tonnikala-simpukkapasta

Tässä isännän kehittelemä tomaattipohjainen pastakastike. Tämä ei ihan hetkessä valmistu pitkähkön haudutusajan takia, mutta itse kiireessä joskus olen tätä tehnyt, enkä hauduttanut juurikaan ja hyvää tuli silti. Ilman haudutusta tämä on alle puolen tunnin safka, hauduttelun kanssa menee lähemmäksi tuntia. Mies kuitenkin korostaa, että parempaa tulee kun hauduttelee maut pehmeiksi ja tottahan tämä on! Eli jos on aikaa niin valmista kiireettä ja hauduta hartaasti.



Tonnikala-simpukkapasta
1 sipuli
1 paprika
2 kynttä valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä
500g tomaattimurskaa
1 prk tonnikala
1 dl ruokakerma
1 prk savustettuja simpukoita
1/2 rkl Thai kalakastiketta
1 tl oreganoa
1 tl basilika
1 tl sokeria
ripaus chilirouhetta
suolaa

Kuullota pilkottua sipulia hetki oliiviöljyssä, lisää tomaattipyre ja valkosipuli. Pyörittele muutama minuutti. Lisää kuutioidut paprikat, tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua ainakin puolisen tuntia, kuitenkin mitä pidempään sen parempi. Tarkasta vesitilanne välillä ja lisää tarvittaessa. Kaada hauduttelun jälkeen sekaan tonnikala ja ruokakerma ja anna kiehua hetken. Ihan viimeiseksi ennen valmistumista kaada simpukat sekaan. Sen jälkeen voi ottaa kattilan pois liedeltä kiehumasta ja viiden minuutin päästä on valmista. Jos jättää simpukat kiehumaan kastikkeeseen ne sitkastuu inhottaviksi, joten heti vain pois liedeltä kun simpukat on lisätty.

Keitä kaveriksi täysjyväpastaa. Me syötiin lisukkeena parsakaalia kun ei jaksettu silputa salaattia.


Kakarakriitikko
"Mä en tykkää simpukasta! Tykkään vaan pastasta! Onko tää sitä simpukkaa? Mitä se simpukka on?" - Sihtikurkku (lautanen kuitenkin syötiin tyhjäksi)
Ahmatti veti ison lautasen ja nuoli sen jälkeen vielä lautastaan.

Sihtikurkku kun kuuli annoksen sisältävän simpukoita niin ennakkoluulojen määrä ylti pilviin asti. Joten ei ehkä kaikkein herkimmille naperoille kannata paljastaa mitä sitä syödään puhua vaan tonnikalakastikkeesta...

maanantai 20. lokakuuta 2014

Mustikkaraakasuklaakakku

Tässä päivänä muutamana rupesi mieleni tekemään raakakakkua. Raakakakkuhan on siis kakku jonka mitään ainetta ei kuumenneta yli 45 asteen (muistaakseni?). Yleensä raakakakkujen teossa käytetään paljon pähkinöitä, avocadoa tai banaania eikä ollenkaan valkoista sokeria, eli näissä on varsin paljon hyviä rasvoja ja muutenkin ravintoarvot kohillaan. Näitä siis voi syödä hyvällä omalla tunnolla, tosin ei kovin montaa palaa kerrallaan, koska mitään kevyttä herkkua tämä ei ole.
Mulla on ollut tallessa pitkään yksi herkullisen kuuloinen raakakakun resepti, jonka löysin netistä ja päätin kokeilla sitä. Ainekset löyty mukavasti kaapista joten eiku hommiin ja OMG ihan täydellistä raakakakkua! Parasta mitä oon ikinä tehny!



Jouduin vähän tuunaamaan pohjaa ku mies ei tykkää niin mössösestä pohjasta ja muutenkin sovelsin vähän matkan varrella. Laitan sen alkuperäisen ohjeen tähän kuitenkin ja kerron sit miten sitä muuttelin niin voitte testata joko alkuperästä tai mun lisäyksillä!

Mustikkaraakakakku

Pohja
3dl liotettuja cashewpähkinöitä
2 dl rusinoita
1 dl taateleita
2 rkl raakakaakaojauhetta
0,5 tl suolaa

Surauttele massaksi. Mun pohjaan ei tullut ihan noin paljon cashewpähkinöitä, eikä rusinoita, mutta lisäsin sitten valmiiseen soseutettuun massaan vajaan desin mantelijauhoa, rouhittuja pähkinöitä ja rouhittuja manteleita, sekä muutaman rkl sulatettua kookosöljyä. Sitten irtopohjavuokaan ja vuoka pakkaseen täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte
400g mustikoita
200g avocadoa
160 g liotettuja cashewpähkinöitä
100g kaakaovoita
90g kookosöljyä
25g raakakaakaojauhetta
60g hunajaa
50 g taatelia
ripaus suolaa

Sama juttu, eli surauttele soseeksi, lisää lämminvesihauteessa sulateltu öljy+kaakaovoi sekoitellen ja valmista. Kaada täyte pohjan päälle ja jääkaappiin tekeytymään. Ite en taaskaan laittanut ihan noin paljon cashewpähkinää enkä avocadoa enkä hunajaa, vaan korvasin hunajan tuomaa makeutta ja avocadon rakennetta heittämällä sekaan banaanin ja sit vielä pienen purkin kookoskermaa(muutama rkl säästöön koristeluja varten). Surrur siis sauvasekoittimella muut ainekset ja sen jälkeen sekoittelin kookoskerman ja öljyn massaan ja tasoittelin pohjan päälle. Ylijääneellää kookoskermalla roiskin vielä koristeluja kakun pintaan. Kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään neljäksi tunniksi, mutta parasta tää oli kyllä seuraavana päivänä vasta. Eli jos mahdollista niin tee jo tarjoilua edeltävänä iltana valmiiksi.


Ei voi muuta ku kehua! Hyvää oli!

Kakarakriitikko
"Mä en niin paljon tykkää tästä kuorrutteesta, mutta tää pohja on tosi hyvää!" -Sihtikurkku
Ahmatti maiskutti menemään iloisena ja naama mustikassa.

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Couscous-salaatti

Ja jälleen luvassa herkullinen arkiruoka alle 30 minuutissa tsädäm! Edellisessä postauksessa tehtiin uunilohta ja kuskusta ja siellä vinkkasin, että kandee keitellä kuskusta enemmänkin kerralla ja käyttää jämät tähän salaattiin. Kiellettyä ei tietenkään ole keitellä kuskusta ihan pelkästään tätä salaattia varten. En tosin nyt osaa sanoa kuskuksen määristä mitään, mutta oiskohan sitä ollut noin 4-5 dl valmiina?
Enivei, keitä kuskusta haluamasi määrä tai käytä jämiä!


Couscous-salaatti

4-5 dl valmista kuskusta
1 paprika
pari siivua aurinkokuivattua tomaattia
kuivattuja aprikooseja
pinaattia/lehtikaalia
puolikas pieni kesäkurpitsa
sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 pkt halloumia
sitruunamehua

Pilko kuskuksen sekaan paprika, tomaatit ja aprikoosit. Paista pannulla sipuli, pilkottu kesäkurpitsa ja valkosipuli. Ripsauta sekaan suolaa ja mustapippuria. Paista myös halloumi. Sekoita kaikki sekaisin, purista hieman sitruunamehua sekaan ja tarkista suola. Lisää makuja tarvittaessa ja kanna pöytään!

Käytä härskisti hyväksesi lapsityövoimaa!

Paprikan kanssa on hyvä harjoitella veitsen käyttöä!

Paistaminen sujuu jo, tosin kesäkurpitsoja vähän hyppeli lattialle asti.


Kakarakriitikko ei päässyt tämän ruuan kimppuun muuten kuin valmistusvaiheessa ja halloumi, aprikoosit ja paprika tekivät kyllä kauppansa. Lapsille tarjottu peruna ja uunilohi maistuivat kyllä erinomaisesti!

Ps. Kruunaa ateria ihanalla mustikkaraakasuklaakakulla!

Sweetchili-uunilohta ja kuskusta

Tästä ei muuten paljoa helpommaksi ruuanlaitto muutu! Uunilohi on loistava arkiruoka sillä tämä valmistuu noin 30 minuutissa ja suurin hankaluus taitaa olla se, ettei lisukesalaattia pilkkoessa veistä sormeensa. Ja mikä parasta; lohi on aika usein tarjouksessa, joten tämä on myös aika edullinen setti. Olettaen, että kuskusta (eli siis couscousta ;))ja chilikastiketta löytyy kaapista niin kuin meillä.


 Työjärjestys on seuraavanlainen: lado ensin lohelle mausteet ja laita uuniin, jonka jälkeen valmista kuskus ja kuskuksen turvotessa tee salaatti. Kun salaatti on pilkottu niin lohikin lienee jo kypsää, joten ei muuta kuin syömään!

Uunilohi ja kuskusta

Aseta lohifileet leivinpaperilla vuoratulle levylle ja suolaa hyvin. Kaada sweetchilikastiketta toisen lohifileen päälle ja jos kaapista löytyy niin ripsottele kurpitsansiemeniä myös. Mausta toinen lohifile suolan lisäksi ripauksella mustapippuria ja tillillä. Laita uunin keskitasolle 200 asteeseen siksi aikaa kun valmistat kuskusta (n20-30 min).



Tee kuskus paketin ohjeiden mukaan. Lisää lopussa kun sekoittelet kuskuksen irtonaiseksi nokare voita ja ripaus mustapippuria.

Valmista salaatti (jäävuorisalaattia, lehtikaalia, kurkkua, tomaattia ja raastettu porkkana, loraus oliiviöljyä), ota lohi uunista ja kutsu perhe syömään!


Vinkkivitonen: Tee kuskusta reilu annos ja tee jämistä kuskus-salaattia seuraavaksi päiväksi itsellesi kun lapset syö lohta ja perunaa.

Kakarakriitikko
"Mä en tykkää porkkanasta, enkä salaatista, enkä lehtikaalista, enkä kuskuksesta" - Sihtikurkku (toim.huom. suht hyvin uppos melkeen koko annos kuitenkin)
Ahmatti maiskutteli menemään niin kuin yleensä.